Search This Blog

Loading...

Sunday, 11 December 2011

VA.CA.TI.ON.......

salam..to all my readers digest  dah agak lame jugak la tak update blog tercinta ni kan..sebab busy + malas sebenarnye...post hari ni saje je nak post pasal percutian saya kat kampung ayah..im travelling ALONE by bus okay!!!hahaahaha...tujuan sebenar just to check out kampung halaman yang da lam daku tinggalkan (cewahhh)...ceritanya begini...PADA SUATU HARI.....dulu saya tinggal kat kedah sebab ade rumah yang diwariskan nenek saya kat ayah..so from kl we FLY to KEDAH...sekolah kat sane smapi darjah 6..then i managed to further my study to GOMBAK INTEGRATED BOARDING SCHOOL....sampailah sekarang kat UiTM..sy still menetap kat KL....so balik kampung sbb BFF rindu sangat....so nak share some foto dengan semuaa...

Ni rumah BFF..saya tinggal ngan family die...ni rumah depan sangatlah cantik...cantik tak????


ni pulak sudut bacan A.K.A tempat lepak waktu petang sambil makan PENGAT PISANG (nenek die wat sedap) n makan ubi goreng...anyway for me THIS IS NICE!!!!!!!!!!
okey this part i love the MOST....MOTOR AKU kawan aku punya..with this MOTOR kitorang ronda satu kampung...BEST!!!kadang2 smpai malam WALHAL dua2 takde LESEN!!!
Gambar ni saya ambil before balik KL....sediah la jugak nak balik KL tapi sebab cuti SEM da nak habis...

Another view umah FAMILY ANGKAT saya....Upper is gambar belakang umah....ade banayk pokok kelapa,benda yang paling best is..one day BFF sayan n IBU nak buat agar2 kelapa (SEDAP)..se nak kelapa muda,,so kami berduA pergi belakang umah n jolok..sampai sakit2 badan...malangnye dari 6 biji PENAT kait 2 je yang lepas 'PEMERIKSAAN KUALITI'...tension arr gak..tapi HAVE FUN...




Okie Dokie...yang ni name die LATA CELAK...pelik tak name die...TAK PON...mmmm tempat ni dari umah kawan sy jalan kaki pon da boleh sampai...BETAPA DEKATNYE...mmm tempat ni agak popular sebab tempat yang PALING BEST n BAHAYA...bahaya sebab ape?
FIRST : ade BA ALIF BA YA
SECOND : banyak MAK.SI.AT
THIRD : KEMATIAN!!!!!!!!!!
okey...kat sini jugak nak share....yg THIRD point tu memang terjadi waktu sy balik kat kampung..menurut cerita,,ade seorang pemuda  ( hensem budaknye...ORANG CAKAP) gi mancing dengan kengkawan die dekat tempat yang paling bahaya kat LATA CELAK ni....jarang la orang nak gi sane lagipun jalan die sangatlah EKSTREM...nak dipendekkan cerita SIPOLAN ni TERGELINCIR!!! pastu terjatuh kedalam lubuk...seminggu org kamnpung cari tak jumpe2...BOMOH macam biase la dengan HANTU mereka...RELA dengan TEORI KEGELINCIRAN...MARIN dengan TEORI KEDALAMAN AIR (walahal diorang ni tak berfungsi pon)...akhirnya nak dijadikan cerita MAYAT SIPOLAN ni timbul dengan IZIN ALLAH (bukan bantuan DUKUN no!no!no!no!)...akhirnya ALLAHYARHAM selamat dikebumikan...T.A.M.A.T
sebelum saya akhiri ENTRY kali ini...saya nak bagitau sesuatu..bile mana kita dah pergi meninggalkan satu tempat yang pernah jadi tempat jatuh bangun...makan minum...belajar...berkawan...janganlah kita lupa daratan...at least ada masa kita kena jengah tempat tu...saya sayang kampung ni sebab banyak kenangan dan kawan....saya rasa cukup setakat ini....sharing is caring (BFF AND FAMILY segan nak amik GAMBAR due to POPULARITI yang TERLAMPAU!!)....

Monday, 7 November 2011

Ka.h.W.eN [ MUDA ?? ]

new entry~salam diucapkan buAT semua...SAKIT sihat ke semua?ok hari ni saya rase nk berkongsi sedkit pandangan sal entry sy yg baru ni....okey what across in mind bile kite cakap sal kawen

A:ok aku nak pelamin cam erra n engku imran taw
B:tak nak ahh akwen...nak masak untuk org?wth...
C:kalau da smpai seru aku on je
D:sape lah nk kat aku nih...muka pon x de..(abes tu lau x de muka cane nk tgok bumi tuhan ni?apa daaaa.)
E:aku nk kejar cita2 lu..nk jd bla....bla...bla...baru arr pkir kawen....

itu adlah some of pandangan org bile cakap sal kawin [XKAN LA SAYA NK SENARAI SEMUA]hmmm...kahwin  ni memang perkara yang baik...yela mendirikan masjid n mengelakkan zina...yela dr couple lelame...baik kahwin...btul x?tp jangan amik mudah KAHWIN bukan macam MAIN MASAK-MASAK....kahwin lebih complicated dr tu...kat sni sy nk kongsi pro n kontra pasal kahwin mudas yg sekarang ni macam CENDAWAN TUMBUH SELEPAS HUJAN....

* P.R.O *
~Mengelakkan zina


~Mengelakkan gejala sosial yang semakin berleluasa
~mengajar kita untuk jd lebih matang
~Mengurangkan tanggungan MAK BAPAK
~DAPAT belajar MENERIMA n MELENGKAPI kekurangan seseorang


~BELAJAR menjadi orang yang lebih bertanggungjawab
~KENAL jerih payah HIDUP


~Menyatukan DUA jiwa

ok>>>>>itu adalah pendapat saya semata2 [x de kena mngena ngan yang hidup or yagn MATI]...kawin ni memang seronok...i mean sebelum kawin la...semua excited..HEMPEDU rasa MADU...I LOVE U U LOVE ME..macam2 lagilah...jiwa MUDA...so timbullah JANDA di usia MUDA...lagi PARAH lau ade anak bile pegang status JANDA BERHIAS ni....so lau nak kawin usia MUDA pastikan pkir SEDALAM-DALAMNYA...so here the CONS...

*C.O.N.S*
~BAJET!!!!!!![we are still student...mane nk dpt duit??]

~SUAMI:da sedia NAK TANGGUNG dosa ISTERI??
~ISTERI: da sedia nak TAAT kepada orang yang bergelar SUAMI anda
~BOLEH KE cope ngan study n family Lau bole ALHAMDULILLAH
~time management!!!![lau skrg pon da x cukup mse even nk makan pon x smpat...TAnGGUHLAH niat ni dlu k]

~para wanita yang sudah biasa hidup BEBAS...sudah sedia untuk minta IZIN suami untuk kemana2
~SUAMI>anda buukan lagi BUJANG...so acting like u ada ISTERi[da sedia??]
~DA SEDIA nak KONGSI segala galanya DENGAN SESEORANG??


Sebenarnya banyak lagi persediaan kita untuk menghadapi satu alam yang lain dr ape yang kita lalui sekarang...zaman remaja dan perkahwinan sangatlah berbeza...MAK saya selalu suruh saya nikmati zaman remaja...kumpul duit..BUY something for ourself...saya yakin ramai yang x sabar nak kawen...tp ingat kawen memang best TIME BERSANDING pakai GAUN RED CARPET bagai...KEK 11 tingkat ...tu semua best tp ape yg kita risau selepas semua itu..kahwin bukan lah sehari...tetapi selama lamnya...saya ada pengalamn pasal kawin MUDA ni[BUKAN SAYA YANG KAWEN!!!!!!!!]....x seindah yang disangka...tetapi terpul;ang pada persepsi masing...TEPUK DADA TANYA IMAN....lau anda NEKAD n SEDIA...alhamdulillah n TAHNIAH!!...apa apa pun yang kita buat fikir lah masak2...masa x boleh diundur..SELAGI diberi keputusan untuk BERFIKIR use it wisely...apa apa pun ALLAH KNOWS THE BEST!!istikharahlah n minta PETUNJUKNYA...renung2kan n slamat membaca

Thursday, 3 November 2011

T.R.U.E.C.O.L.O.U.R.S.

Salam to those who still willing to read my entry...hahaha saje je ckap english but doesn't mean im not proud to be malay or malaysian...this is what i am going to talk about...pasal KITA...who actually we are...sy rse semua org masih lagi mencari identiti masing2...before kita going through this deeply check out this video..

video

okey video ni sedikit sebanyak explain on who we are...ape yang sy nak ckap kat sni..xkisahlah siapa pun kkita...we are still special...tunjukkan BELANG siapa kita sebenarnya..tapi jangan la kita slah faham pulak..ape yang kita plih untuk express diri kita tu siap..pastikan ianya x salah pd agama n adat...be proud of what we are...sy tahu susah bg certain org untuk jd diri mereka sendiri...JANGAN KEMALUAN MALU!!biarlah ape yang orang nak kate....untuk kita yang hidup dan sentiase jumpe dgn mcm2 org PLEASE dont be too judgemental....its okay sometimes tp bile too much it's make other people sick...BERKAWANLAH dgn rmai org selagi boleh...jgn terlalu mudah menilai seseorang,,,sedangkan kita pun tak kenal dia sedalamnya...another advice..DONT BE H.Y.P.O.C.R.I.T.E. sikap ni sgtlah x bagus...just be honest...x salah pun...itu lagi senang dan x membawa kepd keadaan yang lebih teruk...AS SIMPLE AS THAT...sikap ni boleh ..........POOOOFFFF........ilangkan friendship,relationship,HOUSEMANSHIP,or ape2 lagi ship lah....kekadang penting sikap ni tok selamatkan keadaan..but USE IT WISELY..so back on track...(hahahahha)...jangan segan utk mengaku siape diri kita sebenarnya...dan pesan untuk sy dan kwn2..belajarlah menerima buruk baik seseorang,,sebab itulah uniknya ciptaan ALLAH..jgn lah kita act like this...baruhidup setahun jagung tapi kira da semai kebencian dlm hati kita...(copy paste from GLEE)..so last but not least.."kita x hidup ngan PUJIAN orang and x pulak mati ngan CACIAN orang"...renung2kan n selamat beramal...

Monday, 31 October 2011

FEELING about OURSELVES

video
i really like this song...really express everything.............................

F.R.I.E.N.D. K.A.W.A.N. T.E.M.A.N. S.A.H.A.B.A.T.

Okey ape khabar semua???...hahahahayela agaknya dah lame sangat sy tak berblog....hmmm im actually not interest into blogging but "someone"encourage me to do so...okay lets get down into bussiness...okey what cross into your mind bila korang bace tajuk kat atas tu....mmmmm saya pun x sure ape makne disebalik semua perkataan tu (hahahahahah...boleh lak camtu :) )cikgu sy kat skola dulu ade pesan kesemua perkataan ini mempunyai makna yang berbeza...sy lagi seka ber TEMAN daripada berKAWAN or anything else...sya akan bagi tahu di akhir post nanti...hmmm sayani orangyg simple penyegan..(yela tu)susah sgt nak start berkawan tapi kalau da berkawan memang sy la paling over....sejak skola rendah memang sy rapat dgn semua orang...semua orang kenal AZMAN KHOLID...tapidah namenye kawann budak benci ejekan semua tu seronok sgt,,,kwan nk gtoilet,belajar,nangis,mandi sungai,main...semua benda nak buat mesti nak ade kwan....bile da masuk asrama..kite dewasa,probably kite lupe kawan kite(this is really happen to me!!!)kwan waktu kecil dulu pon da ade pegganti diri kita.....kita manusia akan cari yang terbaik dalam hidup dia...kawan2 waktu kecil da x mcm dulu tehy are all grown up....bile kat asrama ni saya jumpa orang yang pelbagai...we have each other...i want to define here is most of them adalah FRIENDS or KAWAN tp terlalu sedikit yang bergelar TEMAN pada saya...yang berada time saya perlukan mereka,,,sanggup bersedih n bergelak ketawa ngan kita....yang bole terima kita seadanya...itulah TEMAN...yang semua orang sukar tok jadi....hmmmm ape yang saya nk ckp kat sini KAWAN ke TEMAN ke SAHABAT ke semua nya penting dalam idup kita....yang pasti kita bijak memilih,,,,da terang2 kite sebenarnye banyak habiskan zaman kite x kisahlah muda ke tua ke kawan adalah basic....so kat boarding school ni (INTEGOMB,,to PROMOTE,,,hahaha)kawan2saya kat sini banyak ajar sy how to hidup n skill kehidupan..DAMN all of u r so precious to me!!!i want to shout it loud...waktu tu DAVIX lah the only friends i had....rase sayang waktu kecil tu mekar kembali,,,tapi kali ini pada kelompok yang berbeza....sudah namaya lumrah masa...semua yang ada hanyalah pinjaman...semuanye dah diatur...kita bertukar kawan lagi kerana masing2 sibuk mengejar yang terbaik untuk hidup mereka...tp dalam hati..KAWAN or TEMAN tetap didimpan dalam hati baik2..







Gambar kat atas ni lah yang saya panggil teman dan kawan terbaik yang prnah hadir dalam hidup saya...saya pasti anda pun pasti ade satu kan??mmmmm...masa berlalu lagi...kita semakin membesar kita jumpa lagi kawan yang lain...mungkin better..tp TEMAN terus yang sama....lepas SPM kiteg uniuversiti....jumpe orang yg lagi mature n lain...berbeza dengan dulu...kini sikapkita perlu terbuka sebab kita jumpa org lain tiap2 hari...perangai kerenah dan macam lagi...tapi ni lah yang wat kita lagi banyak kenal siapa MANUSIA sebenarnya....kawan skali lagi menjadi keperluan....









Ni pulak kawn2 yg sya paling sayang kat PALAM...they teach me how to be a good man,mature n be a good MANUSIA...KAWAN sebenarnyabanyak bagi kita memori dalam hidup...itulah pentingnya kawan...namun kawan ni ade galang gantinya...sosiapayang rase sunyi kat luar sane carilah TEMAN dalam KAWAN...berbaloi...So last but not least....ape yang saya cuba sampaikan...sampai kita tua sekalipun kawan tu macam RAINBOW...die kejap ade kejap ilang..tp bile skali die ade..we will feel like in HEAVEN....TEMAN....bagi saya orgterbaik yg dikurniakan ALLAH wat seseorang yang bergelar SAHABAT kepadanya....senang untuk menjadi KAWAN,susah jadi TEMAN dan SAHABAT kepada seseorang,,,so kumpullah sebanyak mane kwan kerana antara mereka adalah TEMAN yang tiada galang gantinya....so make FRIENDS n try to be as nice as you can!!!

Wednesday, 14 September 2011

ketegangan!!!!!!!!!!!!!!!!!

salam peperiksaan...hahaha...sebenar saya saje memberi salam sebegitu sebabb memandangkan hujung tahun merupakan part yg paling sibuk dalam diari seorang pelajar,tak kesahlah dari upsr smpai la ke PHD  sekali pon...dalam kepala otak masing2 adalah EXAM...kalau jumpe je menatang alah ni..mesti yang tak prepare akan mulai takut untuk berhadapan dengan musuh ketat pelajar ni...hehehe...tetapi buat yang telah bersedia dengan senjata paling berkuasa iaitu doa dan usaha pasti musuh ini dengan senangnya dapat  ditewaskan.....saya pun baru dapat menarik nafas lega(walhal masih nyawa2 ikan) kerana baru sahaj melepasi ujian kedua...ujian ini penting juga sebab menyumbang kepada carry mark....minggu depan merupakan minggu KETEGANGAN sebab akan bermulanya final EXAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!tetapi semua harap mendoakn kami yang terbaik...dalam hal berjaya atau tak itu adalah perkara kedua dalam persoalan ini...yang paling penting yang perlu kita tahu adalah sejauh mana kita berusaha....atau lebih mudah kualiti penting daripada kuantiti....jangan kecewa untuk terus berusaha...kerana kecewa itu adalah barrier yang menghalang kita untuk mendampingi kejayaan...buat teman2 yang rasa down kerana markah anda...teruskan lah berusaha...kerana kalau kita usaha lebih tuhan akan bagi lebih....percayalah....saya mengalaminya 9macam tagline dr.rozmey plak)apapun...kita harus bersyukur dengan apa yang kita peroleh disamping menambah ape yang patot.....akhir kalam,semoga berjaya kepada teman teman dan sesiapa yang menduduki pepriksaan...buatlah yang terbaik dan banggakanlah orang yang anda sayang...insyaallah semuanya akan okey (all izz well)

Sunday, 28 August 2011

raya datang lagi.....ramadhan pulang kembali....

salam....maaf sampai bersawang da blog ni haaaa....hari in sedikit lapang so saya nk tulis something kat blog ni...supaya hati ni ade tempat nak bercerita....post kali ni saye nak cerita sikit pasal raye...ye la kite sediit sentimental tengahari2 nihh...raya...memang hari paling best la senang citer...semua org menunggu hari ni...x kira yg puasa penuh,sekerat,3 suku dan ape ape lagi kategori puase semua akan bagi yang sehabis baik untuk sambut hari kemenangan bagi orang yang berpuasa ni...macam macam ragam yang kite bole nampak waktu raye ni...baru first day raye da sibuk2 carik baju raye,pasaraya meriah ngan jualan dan juga ke udarakan lagu2 raya...makcik2 atau spesifically ibu2 memang sibuk membuat kuih...macam2 jenis antaranya kuih bangkit,badak,keling,tart(favourite saya),almond london dan banyak lagi laa.....masjid2 pun semakin sepi...x macm waktu mule2 puase dlu...tu memang senario biasa da nk dekat2 raye.....yang duduk jauh plak  memang cecepat je nk sampai kampung,,excited la katekan...jalan raya jangan cerita,,,sardin dalam tin pun tak pack macam jalan raya....apa apa pun ragam yang kite tengok..kite jangan lupa pada orang yang tak mampu..nilai2 ramadhan bawalah sampai ke akhir hayat..insyaallah..jadi di kesempatan ini saya nak mohon ampun dan maaf kalau ade salah dan silap..kepada rakan rakan semoga syawal ini lebih baik daripada yang sebelum ni...
p/s: saya minta maaf atas ke"x formal an" bahasa...rushing tulis post waktu tengah kemas rumah...=)